Zelf maar niet alleen


Over ons

Gezinshuis ouders


Lydia van Voorst

Na de geboorte van ons eerste kind, heb ik besloten om full time moeder te worden. In een periode van 5 jaar heb ik 3 kinderen gekregen. Het feit dat ik full time moeder kon zijn bleek de beste oplossing voor onze jongste. Hij heeft ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), ASS (Autistisch Spectrum Stoornis), en een licht verstandelijke beperking. Veel voorspelbaarheid en structuur bleken voor hem het beste te werken.

Mijn opleiding ben ik begonnen toen het duidelijk was dat alle kinderen de weg naar zelfstandigheid goed hebben doorlopen. Ik heb de opleiding PSW (Psychisch Sociaal Werker) afgerond. Daarna ben ik begonnen met de opleiding Gestalt therapie. Deze opleidingen heb ik gekozen met als uitgangspunt om met kinderen te werken. Kinderen die om welke reden dan ook niet meer thuis kunnen of mogen wonen. Met deze kennis wil ik een professionele opvang en opvoeding bieden die er toe leidt dat de jongeren op een volwaardige manier kunnen deelnemen aan de maatschappij. Hiernaast heb ik een gezin begeleid met drie geadopteerde kinderen. Twee kinderen met FASD en 1 kind met ADHD en cerebrale parese (spasme).

 

Gert Zweverink

Ik ben technisch geschoold, en heb verschillende banen gehad in de techniek. Jaren geleden ben ik als vrijwilliger begonnen in de zorg. Dit beviel goed en ik besloot om een opleiding te gaan volgen en er mijn werk van te maken. Ik heb de opleiding SAW (Sociaal Agogisch Werker) met als differentiatie PBG (Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg) afgerond. En ben gaan werken als begeleider voor mensen met NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel).

Door Lydia ben ik enthousiast geworden over het werken met kinderen. Wij werden een logeergezin voor een jongen met ADHD en cerabrale parese (spasme). En een meisje met FASD (Fetal Alcohol Spectrum Disorder). En hieruit is het idee ontstaan om een gezinshuis te beginnen.


Onze honden

Honden maken een onderdeel uit van ons gezin, en een aantal van onze kinderen hebben ook eigen dieren. Dit is een bewuste keuze, de dieren hebben een therapeutische werking op de kinderen.

Lydia heeft 18 jaar les gegeven als hondeninstructeur en heeft daardoor veel kennis over het gedrag van honden. Deze kennis gebruiken wij om te spiegelen, zo krijgt een  kind ook meer inzicht in zijn eigen gedrag. Het grote voordeel van een hond is dat de hond niet oordeeld. De honden hebben een rustgevende werking en worden soms ook als hulphond voor de kinderen ingezet, als een kind dit nodig heeft.